یزدفردا، منیره زارع زاده خبرنگار بهداشت و درمان/ كارشناس مسوول مادر و كودك مركز بهداشت استان يزد گفت: شیرخوار زير 6 ماه فقط با شیر مادر تغذیه شود و هیچ نوع ماده غذایی و آشامیدنی دیگر از جمله آب به او داده نشود
گيتي قوچاني در گفتوگو با خبرنگار یزدفردا، در خصوص تغذيه كودك زير 6 ماه اظهار كرد: شیر مادر از لحاظ تغذیه ای یک غذای کامل است چرا كه با داشتن مواد غذایی اصلی و ریز مغذی ها، ترکیبات دفاعی (آنتی کورها)، آنزیمها، هورمون های مختلف و اسیدهای چرب غیر اشباع به عنوان کامل ترین غذا برای شیرخواران تا پایان 6 ماهگی شناخته شده است.
وي ادامه داد: تغذیه کودک با شیر مادر علاوه بر رشد و نمو کودک، وی را در مقابل بسیاری از بیماریهاي عفونی، تنفسی و گوارشی ایمن می کند.
وي افزود: شیرخوار در 6 ماهه اول زندگی به هیچ چیز به جز شیر مادر نیازی ندارد بنابراین مادران باید شیردهی را هرچه زودتر شروع نمایند به طوري كه شروع شيردهي در زایمان طبیعی حداکثر نیم ساعت پس از تولد و در سزارین بلافاصله پس از به هوش آمدن مادر انجام شود و تا پایان 6 ماهگی تغذیه انحصاری با شیر مادر را رعایت کنند.
وي تصريح كرد: تغذیه انحصاری با شیر مادر به معنای آن است که شیرخوار فقط با شیر مادر تغذیه شود و هیچ نوع ماده غذایی و آشامیدنی دیگر از جمله آب به او داده نشود و فقط قطره های ویتامینی A+D و مولتی ویتامین به نوزاد داده شود.
قوچاني گفت: بر اساس نظر سازمان جهانی WHO اگر همه مادران در 6 ماه اول تولد، کودکانشان را منحصرا با شیر خود تغذیه کنند سالیانه یک میلیون کودک از مرگ نجات می یابند. در جوامع توسعه نیافته مرگ و میر ناشی از اسهال در شیر خشک خواران 15 برابر و مرگ و میر ناشی از پنومونی (ذات الریه) 4 برابر شیر مادرخواران است.
وي اضافه كرد: سالانه بیش از یک میلیون کودک در اثر ابتلا به بیماریهای اسهالی، عفونتهای تنفسی و سایر عفونتهای ناشی از تغذیه ناکافی با شیر مادر می میرند و بسیاری کودکان از بیماریهایی رنج می برند که اگر با شیر مادر تغذیه می شدند هیچ گاه به آن مبتلا نمی شدند.
اين كارشناس مسوول مادر و كودك بيان كرد: تغذیه با شیر مادر علاوه بر مزایای فراوان برای نوزادان به حفظ سلامت مادران نیز کمک می کند به طوري كه تحقیقات نشان داده که تغذیه با شیر مادر باعث کاهش بیماریهای نوزاد بخصوص اسهال، اوتیت حاد مدیا و پنومونی شده و همچنین سبب کاهش بعضی بیماریها در آینده می شود
وي افزود: بطور مثال بچه هایی که 2 سال شیر مادر خورده اند در آینده ریسک کمتری برای بیماریهای نظیر دیابت وابسته به انسولین، چاقی و بیماریهای قلبی عروقی دارند. از سوی دیگر مادران شیرده کمتر دچار خونریزی پس از زایمان شده و ریسک کمتری برای آنمی دارند. همچنين سرطانهای پستان و تخمدان در این مادران کمتر دیده می شود.
وي خاطرنشان كرد: با توجه به دلايلي كه گفته شد، بر تغذیه انحصاری با شیر مادر از زمان تولد تا 6 ماه و همچنین تداوم تغذیه با شیر مادر همراه با تغذیه تکمیلی تا پایان 2 سالگی تاکید می شود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 22,نوامبر,2024